Намерете ни:

Духовни и Модерни

Какво означава да бъдем щастливи?

May, 07, 2016 2432,

Какво означава да бъдем щастливи?

Стояна: Здравей, Ани! Днес ще си говорим за една винаги актуална тема и това е щастието. Нека да започнем с основополагащия въпрос какво означава да бъдем щастливи? Можем ли да направим едно обобщаващо описание, тъй като в значението на думичката щастие е закодиран толкова обширен смисъл, колкото са и хората по земята :)

 

Ани: Здравей, Стояна! Ще си позволя да използвам описанието на щастието, което е дадено в УикипедиЯ, а то е, че щастието е емоционално състояние вариращо от чувства на задоволство до радост и екстаз. В този ред на мисли за всеки човек са различни нещата, които ще предизвикат тези чувства. За мен щастието означава да се чувствам добре физически, психически и духовно. Обратно на щастието е нещастието, когато човек е в това състояние той е подтиснат, затворен, раздразнителен, оплакващ се и доста често болен. Можем много лесно да разпознаем щастливите хора по това, че те са усмихнати и много често се смеят ☺

 

Стояна: Ти работиш ежедневно с много хора, които искат именно това - да бъдат щастливи. Какви са твоите наблюдения, кои са най-честите причини и мисловни модели, които ни пречат да се чувстваме щастливи?

 

Ани: Причината, поради която да не сме щастливи са нашите навици. Изумила съм се какви майстори сме в това да сътворяваме драми в живота си, да се тръшкаме за глупости и да обвиняваме всичко и всеки за това, че различни неща в живота ни не са добре. Живеем в свободна правова държава, в която всеки избира да живее живота си както намери за добре. Пречките са само в нашите мисловно-поведенчески модели, които ние сме превърнали в доста стабилни навици. Ние сме отличници в това „на готова работа кусур да намерим” както казваше баба ми. Ако в нас е закодирано вярването, „че животът е страдание и борба”, „че няма справедливост”, „че само богатите са щастливи, а в България по честен начин не може да се забогатее”, „че така си се родил”, „че е късно да започнеш отначало”, „че майка ти и баща ти са виновни”, „че всичко става с връзки”...в този ред на негативни мисли и генерализации мога да продължа твърде дълго, чрез тези примери обаче всеки може по аналогия да си направи изводите и да си ревизира мисловните конструкти в себе си, защото те съответно определят поведението му, което в крайна сметка го довежда до състоянието на щастие или нещастие.

 

Стояна: Разбира се, всички ние бихме искали да има една много точна рецепта за щастие, която да изпълним и да постигнем така желаното щастие. Разбира се такава няма! :) Все пак, какво би препоръчала ти, кои са нещата, които бихме могли всеки ден да правим, за да бъдем щастливи?

 

Ани: Всеки навик, който не харесваме може да бъде променен, а това става с тренировъчна работа. Да се трудим постоянно и осъзнато за това. На първо място препоръчвам на всеки да започне с наблюдение на потока мисли в главата си, след това как тези мисли го карат да се чувства и накрая комбинацията от двете до какви действия го довежда. Да си води редовни записки по време на наблюдателния процес относно: мисъл – чувство - действие. Една седмица е достатъчна за натрупването на материал за анализ. На този етап е добре, ако човек не се чувства достатъчно подготвен като знания и умения да се консултира с някой, който вече има постигнати в това отношение резултати. Така човек има реалната възможност да направи промяна в живота си, от която да се чувства щастлив. Постигането на това състояние започва с желание, което превръща в цел и действия по въпроса ☺

Много е важно да се разграничи реалното от илюзорното, защото когато човек не е удовлетворен от нещо в живота си тук и сега, психиката му има съответни защитни механизми, чрез които да бяга или да създава компенсаторни механизми за пребиваване в състояние на удоволствие.

 

Стояна: Какво мислиш за това, което Руми казва - “Няма път към щастието, щастието е пътят”? Аз лично вярвам, че истинската цел на живота ни е да бъдем щастливи и да споделяме щастието си с другите. Как мислиш ти? :)

 

Ани: Великият Руми го е казал много точно, аз също смятам, че щастието не е дестинация, а е в самото пътуване...т.е. в ежедневните действия/бездействия, които ние извършваме. Да споделяме начините чрез които биваме щастливи е чудесно и достойно, за много хора това е житейската им мисия! И от собствен опит казвам, че няма нищо по прекрасно от това да живееш споделено!

 

Стояна: Имат ли връзка начинът ни на хранене и спорта с чувството ни за щастие?

 

Ани: Определено има много силна връзка, защото тези две неща определят състоянието на здраве в нашето тяло. Когато човек е здрав, това е достатъчен повод за щастие и това най-добре го разбират онези които го нямат. Всеки сам за себе си ще намери неговата здравословна храна и спорт, важното е да го прави осъзнато, компетентно и редовно☺

 

Стояна: Каква е връзката между умението ни да прощаваме и да се освобождаваме с щастието?

 

Ани: Когато сме се освободили от мисловно-поведенчески навици, които ни карат да се чувстваме зле, ние сме преминали и през процеса на прошката. Дали ще се грижим за себе си да сме добре или ще простим, за да сме добре, са двете страни на една и съща монета...

 

Стояна: Можем ли да дадем няколко работещи утвърждения за щастие? :)

 

Ани: Това което ми идва на прима виста е, че всеки сам държи ключа към собственото си щастие. Моят ключ към това състояние е в няколко простички неща, които следвам ежедневно:

Благодарна съм за всяко нещо, което присъства в живота ми!

Усмихвам се! Смея се!

Трудя се!

Мисля глобално и действам локално!

Уча се!

Правя всяко нещо с грижа и отговорност!

Знам, че животът е прекрасен!

 

Стояна: Какво е твоето пожелание към всички, които никога, въпреки всичко не се отказват и продължават да търсят, искат и виждат щастието в живота си?

 

Ани: Те са воини, достойни за уважение! Можем само да се учим от такива хора, защото те са разбрали, че големите предизвикателства правят живота им интересен, а преодоляването им смислен!

Желая на всеки да намери своя щастлив път, по който вървейки да бъде споделен!

 

Благодаря ти за този прекрасен разговор! :)

 

Love,

Стояна


Добре дошли в I am House - мястото на холистичните идеи!


Техники за успешен ден

Въведе своя имейл адрес:

Гайд за медитация

Въведе своя имейл адрес:

Последвай I am House във Facebook