Намерете ни:

Духовни и Модерни

SWOT Анализ на личността

March, 07, 2016 3212,

SWOT Анализ на личността

Здравей, 

 

Днес ще ти покажа продължението на упражнението SWOT Анализ на личността, част от което представих по време на уебинара “Успявай вдъхновено в 7 лесни стъпки”.

 

За да постигнеш резултати, е необходимо наистина да направиш упражнението, ако чувстваш, че имаш какво да добавиш и изчистиш, можеш да го направиш няколко пъти.

 

 

SWOT Анализ на личността: Силни и слаби страни, външни фактори и възможности 

 

Това е едно упражнение на ментално ниво, в което е необходимо в същото време да включите и интуиция, и усещания. 

 

SWOT анализът е маркетинг инструмент, който прилагаме за бизнес организации, но в случая e  адаптиран към нас като личности. 

 

Определяне на нашите слабите страни

 

На първо място определяме нашите слаби страни, но не за да критикуваме и да се смачкаме, а напротив - за да осъзнаем нещата, които не са ни полезни и да открием най-подходящите начини да ги изчистим от живота си.

 

Нужно е да отделите време да запишете всичко това - всички ваши качества или вредни навици, които, образно казано, ви “дърпат назад”. 

 

Но замислете се кои от тези неща могат всъщност да бъдат и в своята светла страна и да са ви от полза. 

 

Ще ви дам един пример със себе си. Преди време получавах критики относно това, че съм чувствителна и винаги съм приемала това мое качество като негативно. Когато осъзнах, че това е едно убеждение, което ми пречи да бъда себе си, успях да рабера, че тази моя чувствителност е по-скоро дар, отколкото недостатък, защото благодарение на нея аз мога да усещам много голям спектър от чувства, нюанси на чувства и да разбирам много по-добре начина, по който се чувствам, да уважавам чувствата си и да си позволявам да ги изразявам по здравословни начини, да уважавам чувствата на другите, да разбирам по-добре себе си и другите. Докато отричах и не харесвах това, че съм чувствителна, бях доста по-нестабилна, лутаща се, нерешителна и ранима. 

 

За това, помислете кое наистина е във ваша вреда и кое ваше качество е във ваша полза, след което предприемете конкретни действия, запишете си ги. Запишете също как ще работите върху тези слаби страни, за да ги изчистите. Да речем забележите, че сте нерешителни - изберете си 1-2 ситуации или проблеми, чието решение отлагате и си поставете за цел да вземете решението и да го осъществите в следващите няколко дни, просто направете това приоритет и не спирайте да мислите, да имате внимание върху него, докато не го разрешите.

 

 

Определяне на силните ни страни

Тук е необходимо да запишете поне 50 ваши силни страни - всичко, което харесвате в себе си, всичко, което смятате, че ви помага да успявате, всички ваши постижения, малки и големи победи. Поздравете се за тях, усетете отново чувството за триумф и удовлетворение. 

 

Сега е нужно да помислим как бихме могли по-често да се чувстваме по този начин, какво сме направили тогава, в тези моменти. 

 

Кажете си: “Аз съм /името ви/ и се харесвам, защото…” . Изработете си това твърдение за всяко ваше малко и голямо добро качество, което отчитате в себе си, за всяка малка и голяма победа и успех. Повтаряйте ги по 100 пъти на ден, може и повече, винаги повтаряйте тези твърдения, когато се почувствате демотивирани или ви е зле. 

 

Определяне на външните фактори, които ни влияят

Тук е нужно да осъзнаем кои хора в нашето обкръжение ни влияят добре и кои не. 

 

Какво означава да ни влияят добре и зле? 

 

Тези хора, които ви помагат да израствате и да се развивате, които те самите непрекъснато научават нови неща и усъвършенстват себе си, тези хора, които ви вдъхновяват и издигат с резултатите, които те самите постигат в живота си - те са тези, които ви вляят добре. Тези, които непрекъснато се оплакват и са в собствения си омагьосан кръг на безпомощност, неудовлетворение и безцелност, те са тези, които не ви влияят добре. Може би си мислите, дали не бихте могли да направите нещо за тях? Истината е, че не, не можете! Знаете, че непоисканото добро не е добро. Всеки живее своя живот по начина, по който сам избере. Вие не сте отговорни за избора на другите, а единствено за собствения ви избор. Ако някой осъзнава нуждата от промяна и искрено я иска, той просто я осъществява и дори с малки крачки и бавно темпо, той действа. Но част от хората изпитват удоволствие в неудоволствието, те са енергийни вампири и каквото и да направите няма да им бъдете полезни. Може да приемем и да уважаваме техния избор, но не и да отдаваме напразно собствената си ценна енергия.

 

Чували ли сте, че ние се превръщаме в средното на петте човека, с които най-често общуваме. Така е. Просто защото всичко е енергия и количествените натрупвания водят до качествени изменения. Какво натрупвате ден след ден? 

 

Как можете да се освободите от хората, които не ви влияят добре, особено ако са роднини. 

 

Тук ситуацията е по-деликатна, но отново можете да осъзнавате какво говорите и какво ви говорят и начина, по-който взаимодействате с родителите, брат, сестра, братовчеди и други. Просто не попадайте в техния филм, ако не ви харесва, сложете си мислена бариера и въображаемо стъкло и не позволявайте да ви “промиват” и да ви отслабват енергийно с техните ограничаващи убеждения. Ваше право е също да намалите общуването с тях, което не означава, че ги обичате по-малко. 

 

А когато се отнася до приятели и познати, които усещате, че ви изсмускват енергийно, е добре да се действа по-драстично, защото с вашите избори градите живота си и отново е ваше право да изберете с кого да прекарате безценно свободно време и с кого да общувате.

 

Определяне на възможностите

 

Много често ние сме слепи за възможностите, които имаме както около себе си, така и вътре в нас. Бъдете максимално отворени и бдителни за всяко едно нещо, което би могло да бъде възможност - тоест да ви помага по пътя на успеха.

 

Например, замислете се за какво използвате интернет? Интернет може да бъде много полезен, но може да бъде и огромен енергиен вампир и да губите невероятно много време, хипнотизирани с незначителни неща пред компютъра. Дайте си сметка как би могъл интернет да бъде използван като възможност - да се обогатявате със знания, да научавате нови неща, да прочете полезна статия или електронна книга. Фейсбук също - страниците, които следвам, са изключително зареждащи с положителна енергия и обогатяващи с полезна и ценна информация. Новинарските и жълти страници не уважавам и не следвам такива. Осигурете си тази селекция, ако не сте, и превърнете всичко останало, за което се сетите, във възможност.

 

Запишете 10 възможности, които имате в живота си още сега. Минимум 10 възможности, от които веднага ще се възползвате и ще действате. Ще се изненадате колко повече са всъщност и как обикновено не ги осъзнавате.

 

Направете всичко това насаме, в тиха атмосфера, дишайте равномерно и позволете осенението и вътрешната ви мъдрост да ви помогнат да осъзнаете всички ваши силни и слаби страни, всичко, което ви влияе добре и което ви влияе зле и как да го освободите и кои са възможностите, които имате и е време да действате за тях.

 

Всичко е точно толкова лесно, колкото изглежда - желанието + мисълта + усещането + осъзнаването + действието = случване на нещата / на успех, вдъхновение, щастие и сбъднати мечти/.

 

 

Love,

Стояна

 

 

Цялата информация в платформата I AM HOUSE не е предназначена да бъде заместител на професионален медицински съвет, консултация с психолог или диетолог, диагноза или лечение.

Iamhouse.bg не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите или която и да е друга информация от платформата I AM HOUSE от страна на потребителя. Ако не сте убедени в прилагането им на практика, моля да се консултирате с Вашия лекар във връзка с информацията, която сте гледали, прочели или намерили в платформата I AM HOUSE. Никога не пренебрегвайте професионалната медицинска помощ.

iamhouse.bg не носи отговорност за психически или физически вреди настъпили след прилагане на определен съвет или техника. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие.

Информацията в Iamhouse.bg има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.


Добре дошли в I am House - мястото на холистичните идеи!


Техники за успешен ден

Въведе своя имейл адрес:

Гайд за медитация

Въведе своя имейл адрес:

Последвай I am House във Facebook