Намерете ни:

Духовни и Модерни

Свети Валентин и Любовта

February, 13, 2016 1354,

Свети Валентин и Любовта

Здравей,

 

Днес ще присъстваш на един валентински разговор с Ани Петкова за Любовта в нейната цялост.

 

 

Кратка информация за Ани Петкова:

 

Ани Петкова е дипломиран икономист и психолог с дългогодишен опит в областта на управлението на работни екипи.

 

Като човек има богати интереси в областта на изкуството, езотериката и холистичния начин на живот. С древното лечителско изкуство Рейки се запознава преди девет години. За период от 21 дни постига невероятни резултати относно състоянието на тялото, психиката и духа си, което я довежда до момента, в който Рейки се превръща в неин начин на живот, който продължава и до днес.

 

 

 

Стояна: Здравей, Ани!

 

В навечерието на един любим на много хора празник – Свети Валентин ще си говорим за любовта :)

 

Аз вярвам, че любовта е вътре в нас, въпреки че всички ние имаме нужда да я получаваме и от своите любими хора, но вярвам, че на първо място тя започва с нас.

 

Разкажи ми какво ти знаеш за любовта, какви са нейните измерения и нива?

 

Ани: Любовта е създала света! Тя присъства във всяко нещо, видимо и невидимо. Любовта няма граници и условия според мен. Присъствието на Любовта е равнозначно на присъствието на Бог, а той живее във всеки от нас. Любовта е като дишането, естествен процес, без който не можем да съществуваме, и който ни съпътства през целия ни живот. Любовта е отдаване без очаквания и нагласи, просто се случва, и удоволствието е от самия процес... Да служиш на Любовта е най-прекрасното нещо, което ние като човешки същества можем да преживеем. Това е за мен Любовта!

 

Стояна: В последните години всички ни казват да се обичаме, защото обичайки себе си, стъпваме на нова плоскост, стъпваме в позитивната Вселена и успяваме да осмислим живота си по нов, пълноценен и щастлив начин :)

Аз съм напълно сигурна в това, но как, според теб, можем да го правим – да се обичаме, как можем да разберем обичаме ли се или напротив – че се отричаме?

 

Ани: Винаги Любовта започва от теб самия, всеки сам трябва да открие извора в себе си, да се изпълни всяка частица от него, и колкото повече това се случва, толкова по - щастлив и хармоничен се чувства човек във всяка една област от живота си. Ако имаме липси в живота си, ако изпитваме чувства на срам, страх, вина, нужда от чуждото одобрение и т.н. това определено са признаци на отричане. Ако се оплакваме и оправдаваме, за да не действаме за това да се освободим от ненужните негативни товари, към които понякога се пристрастяваме да носим в живота си, също е признак на отричане на изконното право на всеки човек да бъде щастлив. Да, зная че това не е толкова лесно да се направи, но се започва с желание и една първа малка крачка... Всичко е в нашите ръце :)

 

Стояна: Един от основните въпроси, които ни вълнува винаги – това е нашият партньор, нашият любим/любима.

 

Мислиш ли, че има написано на някакъв свещен камък или документ кой за кого е предопределен? :) Вярваш ли в предначертаните неща и в нашия случай, вярваш ли, че за всеки има предварително определен конкретен човек, който „ако имаме късмет” срещаме, или всичко е в нашия собствен избор?

 

Ани: Написаните по този въпрос истини са толкова, колкото и хората по света... Вярвам в способността на всеки човек да създава/избира сам собствената си съдба, която е точно такава каквато е неговата вяра. Убедила съм се от собствената си опитност, че това е така. За мен изразът: „Никой не може да избяга от съдбата си!”, звучи така: „Никой не може да избяга от последствията от избора си!”. За това, да създаваме и управляваме сами собствената си съдба, се изисква голяма лична сила, която човек трупа през живота си чрез знания, умения и действия. Когато това се случва чрез силата на Любовта, ние привличаме идеалният за нас партньор в живота си.

 

Стояна: В 21 век имаме изобилие от възможности – пътувания, места, хора, нови преживявания. Потребностите ни са много по - различни от тези дори само преди 20 години. Възможно ли е това да ни обърква и да губим истинската посока и смисъл в себе си?

 

Ани: Със сигурност е възможно, дори за съжаление е много масово явление... Важното е да не изберем животът ни да мине в това състояние... Уверявам всеки, че никога не е късно това да се случи. Както обичам да казвам: Ако искаш различни неща, прави различни неща :)

 

Стояна: Убедена съм, че истинската и пълноценна връзка, пълна с любов, тръпка, щастие, започва първо от пълноценните личности, които знаят кои са самите те.

 

В този смисъл, как можем да запазим или да открием истинското в себе си, истинските си ценности и потребности, за да проявим истинската любов, която носим, по прекрасни начини?

 

Ани: На първо място с желание, после знание, умение и действие, изпълнени с абсолютна вяра през всеки от етапите на този процес, като едновременно не спираме и да се забавляваме от това :)

В 21 век имаме достъп до един от най-ценните ресурси на планетата и това е информацията, да се възползваме от това, за да се изградим като пълноценни личности. Разбира се, тук отварям скобата, че ако човек твърде дълго не е успял в това сам, е най-добре да се насочи към терапевтична помощ за целта.

 

Стояна: Свети Валентин е ден, който аз обичам. Колкото повече поводи да правим красиви неща, толкова по-хубаво. Разбира се, съгласна съм, че всеки ден можем да празнуваме живота си, да празнуваме любовта си и няма нужда от никакъв по-специален повод, за да покажем на любимите ни, че ги обичаме. Много хора отричат Свети Валентин и избират да не празнуват, точно поради тази причина. Но да си признаем, колко често реално си създаваме романтична атмосфера вкъщи и си подаряваме романтични подаръци /не практични, а романтични :) / - мисля, че в най-добрия случай е няколко пъти в годината. Дори аз, която обожавам сладките, романтични неща във всякакви варианти – филми, музика, книги, жестове, дори аз не правя романтични подаръци и жестове всеки ден, а наистина няколко пъти в годината.

 

Ти, Ани, ще празнуваш ли Денят на влюбените тази година? :)

 

Ани: Да, ще го празнувам, и то с голямо вълнение и удоволствие! Във връзка с горните ти мисли искам да споделя, че всъщност абсолютно реално и постижимо е да празнуваме Любовта живеейки живота си пълноценно, сам по себе си този факт е достатъчен повод за празник. Ние избираме какво да поканим в живота си - рутината или романтикатаJ

 

Стояна: Какъв е твоят съвет, ако нямаме партньор в Деня на влюбените, а много искаме да имаме? :)

 

Ани: Да спрем да искаме, а да дадем на себе си това, което бихме дали на партньора, ако го имахме, и това автоматично ще освободи нужната енергия за това такъв да се материализира в живота ни. Абсолютно проверено е и гарантирам, че работи:)

 

Стояна: Защо, според теб, има моменти, когато търсим отчаяно любовта?

 

Ани: Защото е точно като въздуха, никое човешко същество не може да живее без нея. В човешката история има толкова примери за Любовта във всякакви форми и варианти, които могат да ни послужат като основа да достигнем желаното от нас. Важното е обаче да не изпадаме в отчаяние през време на процеса на привличането на Любовта в живота си, защото тогава ставаме свидетели на не особено красиви неща.

 

Стояна: Всички ние се вълнуваме от сексуалните отношения – да знаем повече, да учим нови неща, да ги подобряваме и хармонизираме. Но дори и днес, в нашия модерен свят, много от нас имат безброй табута, забрани, ограничения в тази сфера. Мисля, че днес е чудесен момент да поговорим за това. Нужно ли е, според теб, да се срамуваме от нашите сексуални желания, има ли дебело очертана граница между духовността и сексуалността? :)

 

Ани: Ще започна от последното, за мен духовността и сексуалността винаги са вървели заедно в хармония, но за да бъде реализирано това на практика, е необходимо хората да притежават определено ниво на зрялост и пълноценност на Личността. Да са освободени от ограничения и забрани, когато става въпрос за интимното пространство между тях, и всеки техен акт на споделяне е израз единствено и само на тяхната Любов, и те се чувстват невероятно от случващото се между тях. Това не е недостижимо, но не е и лесно постижимо, поради възпитанието на хората, което те са получили в детството по темата, социума, който има всякакви гледни точки, вярвания и представи относно секса, личният им опит и евентуални травми са сериозни фактори, които могат да попречат човек да има пълноценни споделени сексуални преживявания.

 

Стояна: В едно изречение любовта за теб е…

 

Ани: "Обичам, следователно съществувам!" :)

 

Стояна: Твоето пожелание към всички влюбени и всички на път да се влюбят…

 

Ани: С риск да прозвучи като клише, искрено и от цялото си сърце пожелавам на първите да останат в това състояние до края на земния си живот, а на вторите да станат като първите! :)

 

Скъпи хора, моля Ви не забравяйте никога, че Животът е много, много хубав!!!

 

 

 

Желая ти да имаш един романтичен Ден на влюбените, пълен с любов, вълнение и прекрасни емоции и да позволиш любовта да те залива във всеки твой ден!

 

Love,

Стояна


Добре дошли в I am House - мястото на холистичните идеи!


Техники за успешен ден

Въведе своя имейл адрес:

Гайд за медитация

Въведе своя имейл адрес:

Последвай I am House във Facebook