Намерете ни:

Духовни и Модерни

Как да използваме утвържденията и да създаваме желания живот

March, 12, 2016 14502,

Как да използваме утвържденията и да създаваме желания живот

Здравей,

 

Отново е време за нашия разговор с Ани. Днес ще си говорим за нещо, което ние всеки ден правим - утвържденията. Ние всеки ден утвърждаваме определени неща, правим определени заявления, които оформят нашия живот. Как можем осъзнато да използваме утвържденията, какво въдействие оказват те върху нас и как да ги насочваме в желаната посока, ще научите сега. 

 

 

Стояна: Здравей, Ани! Днес с теб ще си говорим за утвържденията и как те биха могли да ни помогнат в ежедневието.

 

Като начало нека да кажем какво означава да “утвърдим” нещо, да “утвърждаваме” дадено заявление?

 

Ани: Здравей, Стояна! Изключително ми е приятно да си говорим с теб за пореден път и то на толкова интересна и широкообхватна тема, по която както и досега аз ще изкажа личното си мнение базирано на опита и знанията ми. Утвърждаването на дадено заявление е непоколебима заявка за нещо свързано с нас самите, в което ние абсолютно и безусловно сме убедени, че желаем да е така и да е част от живота ни.

 

Стояна: Как, според теб, е най-добре да използваме утвържденията - има ли определен брой пъти, в които трябва да повтаряме дадено утвръждение на ден, в какъв период, по какъв начин е добре да бъде формулирано утвърждението - дали по-кратко, дали може да е по-дълго, дали да е съвсем конкретно или може да е и по-общо?

 

Ани: „Колкото повече, толкова повече”, разбира се обаче както за всяко материално нещо и тук имаме препоръчителна граница. Броят на повторение на дадено утвърждение зависи от това каква му е целта. Например, ако ни предстои да говорим пред хора би било добре преди самото събитие поне седмица да започнем работа по утвърждаването в нашата психика на това да сме спокойни, уверени и успешни по време на представянето ни. Да си отделяме поне по 3 пъти на ден по 15 минути време за това да останем насаме със себе си, да се потопим в състояние на покой и да си казваме наум (за мен това е по-ефективния начин) предварително изготвените за целта утвърждения. Те трябва да бъдат максимално конкретни и формулирани в позитивен изказ, дължината в случая не е толкова определяща. Във връзка с примера те могат да бъдат: „Аз съм уверен/уверена в себе си, аз съм спокоен/спокойна, аз се представям бестящо!”Ако този процес е придружен и с визуализация как това се случва, както и със съответните усещания свързани с утвържденията, това ще даде прекрасни резултати. С практика този процес се научава,като в един момент става автоматичен и човек развира гъвкавост на психиката относно промените в света около него.

 

Стояна: Как точно многократното повтаряне на утвърждението ни влияе, как всъщност с него можем да изчистим дадена зависимост и можем ли реално, също дадена повтаряща се програма и модел на мислене, как всъщност с утвърждението бихме могли да привлечем и желаните неща?

 

Ани: Ще започна с това, че ние сме психо-соматични същества... И двете думи идват от гръцки, „психе” означава душа, а „сома” е тяло. Това ще рече, че това което е в душата ни, определя функционирането на тялото. То се ръководи от сигналите, които получава чрез нашите емоции, чувства и мисли, които са атрибути на душата, като ги превежда на езика на тялото, което съответно реагира чрез състояние на здраве или болка. Нашите ежедневни мисли във всеки един момент са вид утвърждения, които след това се материализират. Ако в чувствата и мислите ни цари хаос в дадена област от живота ни, това ще бъде изразено и на практика като резултат. Утвържденията са начин за управление на мисловния ни поток, който всъщност управлява нас, ние наистина сме това, което мислим. Затова заявявам напълно отговорно, че упражнявайки утвърждаващ мисловен процес, в който ние избираме какви бихме искали да бъдем, можем да решим всякакви слабости и пристрастявания, да освободим вредни навици, да имаме каквото ни душа иска, както се казва. Също така искам да отбележа, че както душата управлява тялото, така тя от своя страна се управлява от Духа в нас. Чрез неговата сила ние имаме способността да постигнем абсолютно всичко, което пожелаем. За да чуем Духа в нас обаче и той да може да ни води, е необходимо да сме се погрижили тялото ни да не е задръстено от токсини и душата ни да не е блокирана чрез травми.

 

Стояна: Как на практика можем да разберем още в процеса на употреба на дадено утвърждение дали действа, дали започва да постига ефектите си и в този смисъл каква е връзката между самото изричане на думите и чувствата, които влагаме?

 

Ани: До момента засегнах част от отговорите на този въпрос, това което искам да добавя е, че разбирането дали осъществяваме ефективно процеса е свързан с това, ние да сме в равновесие и единство между чувствата, мислите, думите и действията си. Това правило е валидно за всички резултати в живота ни, не само за този процес. Ако например не можем да почувтваме дадено утвърждение докато го изричаме, аз лично експериментирам с различни формулировки докато в един момент усетя, че някоя от тях ме докосва много приятно. Понякога правя това чрез писане на лист, за да мога да следя разликите, като в същото време наблюдавам чувствата си.

 

Стояна: Кой варант е най-работещ, според теб - само да изречем дадено утвърждение или трябва да го запишем?

 

Ани: Призовавам към записване, защото така остава обективно доказателство като факт във връзка с работата ни с утвържденията. Пък и така използваме и силата на писменното слово, което също е живо. За целта може да приложим хронологичния принцип.

 

Стояна: Има ли възможност да прекалим с утвържденията, тоест за кратък период от време да използваме много, които в крайна сметка няма да дадат резултати?

 

Ани: Ако ние не преценим коя е личната ни ефективна доза, може да се окаже че прекарваме времето си в повтаряне на утвърждения, което съответно ще бъде за сметка на ежедневните ни ангажименти и определено няма да имаме очакваните резултати. Затова, съвета ми е утвържденията да се казват във предвиденото от нас време за персонални практики, в което да присъства и тази част.

 

Стояна: Каква смяташ, че може да е причината, ако в продължение на дълго време правим дадено утвърждение, а не постигаме нищо?

 

Ани: Причината може да бъде свързана с формулировката, да има отрицание или да не е в първо лице, единствено число и сегашно време. Начина на изказване също играе важна роля, например ако е твърде механично и без вяра. Ако се случва спорадично, без да има регулярна цикличност, казано само по 1-2 пъти, също ще бъде безрезултатно.

 

Стояна: Луиз Хей съветва да използваме огледало, правейки своите утвърждения, на други места съм срещала информация, че стоейки продължително време пред огледалото изсмуква енергията, какво мислиш ти за това?

 

Ани: Луиз Хей за мен безспорно е една от най-добрите в тази област, нейния метод е доказан във времето като резултатност, така че специално този и съвет е чудесен. Аз лично го прилагам ежедневно при работата си с моите лични утвърждения. Също имам изграден от години навик, всеки път когато мина покрай огледало или се спра пред него през деня, да си казвам колко съм красива. И това работи за мен вече толкова време. Това, което ти визираш като възможност да се изсмуче енергията ни от огледалото, е свързано с друг вид практики.

 

Стояна: Би ли могла да обясниш процеса на работа над подсъзнанието, каква е неговата връзка с душата ни, умът ни и съзнанието и можем ли реално да го управляваме имено с утвържденията?

 

Ани: Подсъзнанието е част от нашата душа, както ума и съзнанието ни. В подсъзнанието ни обаче се намира цялата информация както за нас, така и за Вселената. То на практика ни управлява изразявайки се чрез символи в ума и съзнанието ни. Във връзка с този факт е много е важно да знаем принципа на функциониране на подсъзнанието ни, за да може да използваме неговата сила да работи за нас осъзнато. Макар, че тази материя е с абстрактен характер тя е намерила достатъчно адекватно описание и обяснение от страна на психологията като наука. Утвържденията са един от символите, чрез които ние изразяваме информацията от нашето подсъзнание.

Стояна: Утвържденията всъщност са форма на самовнушение, подобно на самохипноза. Според теб едно и също утвърждение, след като е дало своите резултати в реалността, нужно ли е да го възобновяваме периодично отново и отново, за да не спре неговото въздействие, тоест възможно ли е това?

 

Ани: Ако едно утвърждение ни е дало добрите за нас резултати, то следва да го запазим и да продължим употребата му. Аз лично от време на време за разкош просто му правя леки промени, чрез които символично за мен, те усилват ефекта му. Смятам, че всеки, който под някаква форма е работил правилно и систематично с практиката на утвържденията, ще може да потвърди за себе си това, което споделихме с теб в този разговор! Мили хора, бъдете, правейки със знания, умения и вяра, защото само така можем да се насладим на истинския вкус на живота!

 

 

Love,

Стояна


Добре дошли в I am House - мястото на холистичните идеи!


Техники за успешен ден

Въведе своя имейл адрес:

Гайд за медитация

Въведе своя имейл адрес:

Последвай I am House във Facebook