Намерете ни:

Холистично хранене

Какво означава да се храним холистично?

April, 06, 2016 2772,

Какво означава да се храним холистично?

 

Стояна: Здравей, Михаела!

 

Радвам се, че си наш гост днес! :) С теб ще си говорим за това как можем да се храним холистично и какво всъщност означава това.

 

Като начало, разкажи ни малко повече за себе си, за твоите познания и опит в здравословното и балансирано харанене.

 

Михаела: Казвам се Михаела Белорешка и по образование съм психолог и хранителен терапевт. От няколко години списвам блога Good Natured Food, откъдето започна любопитството ми към храната, здравето, вкусовете и иновацията. След като преминах през много видове режими и исках да науча все повече за здравословното хранене, реших да се впусна в най-голямата ми мечта и да уча за хранителен терапевт и консултант. Горда съм, че от половин година вече съм сертифициран такъв и консултирам хора как да бъдат по-осъзнати за здравето си.

 

 

Успоредно с това любопитство нарасна и страстта ми към фотографията и креативните прояви в кулинарията като цяло, ето защо се появи Blue Birds creative house – нашата креативна компания, която се занимава с разработване на рецепти, продуктови фотографии и иновативни хранителни продукти, ориентирани около принципите на здравословното хранене.

 

Стояна: Както знаем, холистично означава цялостно, в този смисъл, какво е необходимо да знаем за холистичното хранене, какво означава да се храним холистично?

 

Михаела: Холистичното хранене е базирано на разбирането, че нашето тяло е едно взаимосвързано и кохерентно цяло, което работи заедно в синхрон. В този смисъл различните симптоми, дискомфорти или заболявания не се разглеждат локално, а като проблем на цялото тяло, който може да има много различни причини. Например, много малко хора знаят, че причината за честите настинки и алергии би могла да е в червата им ☺

 

Стояна: Всеки човек е една малка вселена и всеки организъм е напълно индивидуален - един се чувства добре поемайки само растителна сурова храна, друг се чувства добре, когато хапва и месни ястия. 

Какво мислиш ти по този въпрос и как се повлияват нашите дух и тяло в единия и в другия случай, тъй като всяка храна носи определена вибрация?

 

Михаела: Смятам, че преди всичко е добре да се познаваме добре – нещо, което не ни учат в училище, нито на работа. Винаги разчитаме или на доктора, или на съвета на приятел или на статия, прочетена незнайно къде. Истината е, че здравословното хранене започва когато се овластим сами да взимаме решения за собственото си здраве и благополучие. Когато бъдем истински отговорни за тялото си, се получава нещо много интересно – започваме интуитивно да правим по-добрите избори за нас, т.е. да се храним здравословно спрямо нашето разбиране и нужди.

 

Стояна: Казваш, че изборът с какво да се храним е фундаментален, но всъщност храната не е всичко, какво имаш предвид? :)

 

Михаела: Това, над което напоследък доста размишлявам и чета е, че храненето като процес не е просто следване на стриктни формули, рецепти или изчисления. Към храненето е добре да изградим отношение, както към всяка важна дейност в живота ни – семейство, приятели, работа. Отдавайки уважение и влагайки усилие в този процес е същината, която в много случай липсва на хората, за да бъдат свободни и пълноценни в избора си на храни. Т.е. правилната връзка между нас и храната е най-стабилният фундамент, която можем да имаме, когато говорим за здравословно хранене.

 

 

Стояна: Какво, според теб, означава да имаме правилно отношение към храната и какво всъщност е твоето отношение към храната?

 

Михаела: Отношението ми храната не винаги е било еднакво, както се случва често с почти всички отношения в живота. Но определено това, което ми е помогнало да съм в хармония с изборите си е на първо място наблюдението – способността да се самоизучаваш и да намираш малките спусъци на дадена емоция, или пък да откриваш определени патерни на поведение покрай различни храни. Това много ми помага и при работата ми сега, защото минавайки през този път, много по-лесно разбирам трудностите, с които хората се сблъскват. На второ място бих казала, че досегът с природата има пряк терапевтичен ефект върху нас и разбиранията ни. Аз винаги съм била близо до корените си или пък съм вървяла с часове по планините с родителите ми. Това е създало голямо уважение в мен, както ми е помогнало и да настройвам ритъма на тялото ми към естествените природни цикли. На трето място бих поставила ежедневните ми усилия да се наслаждавам на чиста, вкусна и питателна храна. Превръщайки готвенето в специален ритуал и споделянето на храната с близки приятели е медитация над целия процес, изпълва го със смисъл, радост и благодарност.

 

 

Стояна: Би ли посочила конкретни начини как бихме могли да изградим по-добра връзка с нашето тяло, за да можем да чуваме по-ясно неговите сигнали от какво има нужда?

 

Михаела: Както казах наблюдението е основен способ според мен. Да обърнем поглед навътре, да обръщаме внимание как се чувстваме след като сме приели определени храни, да търсим взаимовръзки. Това, разбира се, отнема време и е нужно да си го дадем, да имаме търпение към себе си.

 

 

Стояна: Какво обикновено включва твоето дневно меню?

 

Михаела: Моето дневно меню се мени мнооого често. Обикновено следвам сезоните и през по-студените дни хапвам топли супи, готвени ястия със сгряващи подправки. Обратно, през по-топлите наблягам на свежите, сурови плодове и зеленчуци, като винаги добавям и чисти източници на качествен протеин, полезни разнообразни мазнини и много много течности ☺ 

 

 

Стояна: Имаш ли си любимо ястие и кое е то? :)

 

Михаела: Със сигурност приготвянето на аюрведични ястия е едно от любимите ми занимания. Може би защото е много бързо, същевременно прецизно и винаги крие мънично магия ☺

 

Стояна: Какво е твоето пожелание към всички, които искат да подобрят начина си на хранене и своето здраве?

 

Михаела: Иска ми се за все повече хора качествената храна да е приоритет, празник и наслада. Да усещат страхотната енергия, която тя носи, защото ние имаме тази способност да се чувстваме превъзходно и да бъдем здрави, стига да си го пожелаем и да положим усилия.

 

Стояна: Благодаря ти за този прекрасен разговор! :)

 

Love,

Стояна


Добре дошли в I am House - мястото на холистичните идеи!


Техники за успешен ден

Въведе своя имейл адрес:

Гайд за медитация

Въведе своя имейл адрес:

Последвай I am House във Facebook