Намерете ни:

Холистична Библиотека

Законът на Вярата в себе си

February, 18, 2016 1683,

Законът на Вярата в себе си

Вярата в себе си е безсилна без смирение и търпение, а смирението е безпомощно без вяра в себе си.

Ние притежаваме свободата да изградим вярата в себе си достатъчно, за да постигнем целите си, и свободата да изградим самочувствието си, тъй като нашата увереност е външен израз на целите, които сме постигнали.

Вярата в себе си е резултат от избора между две възможности, които имаме в съзнанието си и мислите си, и този избор предопределя съдбата ни.  Независимо, че винаги ще се появи някой, който идва за да ограби нашите мечти и желания, “вярата в себе си” е черта на характера, която можем да притежаваме чрез нашето “положително” и “вдъхновяващо” самосъхранение, и като всяко друго нещо в природата, за да можем да постигне успех, тази положителна черта трябва да бъде благословена и допълнена от друго качество, а именно – смирението и скромността.

 

Единственото нещо, което може със сигурност да се каже за живота е, че всеки път, когато се устремим към някаква цел и мечта, ще се появят хора да ни кажат, че е невъзможно да я постигнем. 

 

Всеки човек, който е успял, някога е бил увещаван и подложен на предсказанието, че никога няма да успее!

 

Карл Люис, един от най – големите лекоатлети в света, в началото на кариерата си е получил мнението, че никога няма да стане голям спортист. След като бил написал сценария на “Роки”, казали на Силвестър Сталоун, че не притежава качества, за да бъде успешен и известен актьор. Същото мнение получил и Шон Конъри, на когото казали, че никога няма да бъде приет като добър актьор заради акцента му. На Мадона пък били казали, че няма никога да успее като певица. Известният създател на Майкрософт Бил Гейтс е получавал мнения от бизнесмени и университетски преподаватели, че неговите идеи са ужасно нереалистични. Списъкът може да  бъде продължен до безкрайност.

 

Някои от хората, използващи предимно левия си мозък, са напълно неспособни да преценяват правилно какво ще се случи в бъдещето.

 

 

Нашите лични цели и мечти нямат почти нищо общо с късогледите и ограничени хора, които се намират извън обсега на нашата идея и представа за успех. Нашите цели трябва да се влияят единствено от постоянството на нашето положително отношение и настройка и вярата в себе си. Това, което носи успех на постоянството и отдадеността, е способността да се издигнем над ограничеността, за да можем постоянно да подкрепяме и подсилваме нашата увереност и потенциал да постигнем целите, които желае нашето сърце. 

 

Вярата в себе си може да бъде постигната мигновено, а самочувствието може да бъде развито постепенно.

 

Всеки от нас се е уверил от личния си опит, че ние сами можем за минути да породим в себе си достатъчно самоувереност за постигането на определени цели, ала само чрез постоянното и последователно постигане на успехи можем да изградим самочувствието си. Освен това, самочувствието е нещо, което може да бъде повлияно от много хора, тъй като те лесно могат да навлязат в личното ни пространство и да попречат на душата ни да изиграе своята роля, докато вярата в себе си е нещо, което зависи напълно от нашия собствен светоглед и нашия собствен избор.

 

Това е чувство, което другите не могат засегнат и унищожат, освен ако самите ние не им отворим вратата на нашата душа и не им позволим да го стъпчат. Това е богатство, над което имаме власт във всеки миг, и дар от Бога, който ни позволява да преодоляваме всяко препятствие. Това е истинското начало на избрания от нас път на силата и успеха.

 

Независимо от какви преживявания в детството са заразени и затормозени кътчетата на съзнанието ни, където се пазят спомените, нищо не може да ни ограби правото да изберем дали да гледаме на всяка случка в настоящето, изпълнени с истинска вяра, или да бъдем напълно обезверени и неуверени. Това е изборът, даден ни от Бог, който се предоставя на всеки от нас пред вратата на всяка една възможност в живота ни.

 

Човек, който казва: “Липсва ми увереност”, е човек, който не може да отвърне погледа си от провала в миналото и да погледне напред в идващите към него възможности.

 

Нашето самочувствие трябва да бъде отделено от избора ни да изградим в себе си увереност винаги, когато пред нас се изправя някаква възможност, защото ниското самочувствие често може да надделее над свободата да направим своя избор, която да стимулира развитието на увереността и способностите в нас. За разлика от вярата в себе си, ниското самочувствие е дълбоко вкоренена черта на характера, която в чести случаи е посадена в нас в резултат на негативни преживявания в детството ни.

 

Силната вяра в себе си е чувство, което можем да си внушим в моментния импулс да постигнем близка и неотложна цел, докато високото самочувствие е усещане, което изпитваме на по – дълбоко ниво след като започнем да постигаме поредица от многобройни успехи. Безусловният предшественик на всеки успех е първо да повярваме в себе си и винаги да се съсредоточаваме върху положителните страни на нашите способности.

 

Из „Пътят на необикновения успех и вярата в себе си”, Ноел Батън


Добре дошли в I am House - мястото на холистичните идеи!


Техники за успешен ден

Въведе своя имейл адрес:

Гайд за медитация

Въведе своя имейл адрес:

Последвай I am House във Facebook