Намерете ни:

Духовни и Модерни

Генът, който всички притежаваме, но не подозираме - IFS

December, 08, 2016 1961,

Генът, който всички притежаваме, но не подозираме - IFS

Стояна: Здравей, Инес! Изключително съм щастлива, че днес ще си говорим с теб :) Нека като начало да започнем с твоята история, разкажи ни как започна твоя път към по-здрав и пълноценен живот и кога превърна своите знания в професия?

 

Инес: Здравей, Стояна ☺ За мен е удоволствие! Моят път към по-здрав и пълноценен живот започна с това, че тежка контузия разби на парченца, мечтите ми за професионалния спорт. Прекарах дълго време в депресия и се чувствах така, сякаш нямам бъдеще, а за един човек няма по-тежко бреме от липсата на перспектива и визията за бъдеще. В един момент, реших, че имам два варианта – или да прекарам живота си, оплаквайки миналото или да се стегна и да си изградя нов смисъл. Започнах да ходя на плуване като средство за рехабилитация, но състезателния ми дух ме убеди, че трябва да се състезавам и така от рехабилитационно средство, плуването се превръна в следващата ми амбиция. Прекарах в басейна близо две години и половина, в които тренирах много, но по-скоро се опитвах товарейки тялото си, да лекувам душата си. Постепенно разбрах, че животът ми не е свършил и че от мен зависи да изградя нова мечта. Историята е дълга, но реших да преследвам мисията си, а именно да помогна на хората да разберат, че тялото и здравето са най-ценното, което имаме и че няма значение на колко години си, какво работиш или какви контузии си имал – тялото има неограничена възможност да се възстановява, стига да му дадеш правилната входяща информация, под формата на движение, хранене и начин на живот. Исках да помогна на другите, да не стигат до там, до където стигнах аз с контузиите, неглижирайки сигналите и нуждите на тялото си. Исках, пресътворявайки себе си, да покажа и на другите как да го постигнат. После много неща се промениха и перспективата ми много се разшири, но за да опиша всичко, трябва да напиша цяла книга, а все пак това е само първият въпрос от интервюто. ☺

Стояна: Разкажи ни за твоя най-нов проект - твоята прекрасна книга “Генът IFS - Визия за здраве” и с какво тя може да ни бъде полезна?

 

Инес: Моята първа книга е още една от моите реализирани мечти. Генът IFS е пътят и отговорите на всички въпроси, които съм си задавала през годините. Знам, че много хора минават през същите предизвикателства, в опитите си да подобрят здравето и визията си. Много хора се лутат и непрекъснато опитват нещо ново и се чувстват все по-объркани. Аз вярвам, че човек е свободен да избира, само когато знае достатъчно. Книгата ми събира знанията ми, опита ми от работата ми с всички хора в залата на IFS и онлайн. Чрез нея, каня всеки, който я държи в ръцете си, да ми позволи да стана част от неговия живот и да му подам ръка – да му покажа една различна гледна точка за храненето и да му помогна да пресътвори себе си – не като се лишава и ограничава, а като разбира тялото си и се грижи за него.

Стояна: Доколко нашите генетични предразположености определят начина, по който функционира организма ни и начина, по който изглеждаме? Кой е генът, който всички имаме, но не подозираме? :)

Инес: Гените са нещо, което не избираме. За мен гените са нещо като ръка на карти – получаваш определени карти, но от теб зависи как ще ги изиграеш. Отнесено към гените, можем да нямаме способността да влияем на това какви гени наследяваме, но можем да влияем на това как те се изразяват – чрез изборите, които правим. Повечето хора обвиняват гените за всичко и смятат, че наследените гени са пречката пред целите им, а в действителност пречката са наследените навици и поведение. Защото ние сме продукт на хората, с които най-често общуваме и обикновено наследяваме навиците на семейството си и ако те не са здравословни и нашият начин на живот става нездравословен... а тялото само го отразява.

Генът, който не подозираме, че имаме е генът IFS – InspiredFitStrong. ☺

 

Стояна: Нужни ли са жестоки лишения и борба, за да изглежда човек добре и какво всъщност е нужно, за да има най-добрата възможна визия, да бъде здрав и да се чувства добре в кожата си?

 

Инес: Където има борба, винаги има и противоположна сила – т.е., ако избираш да се бориш, винаги ще има нещо, което да отвръща и по презумпция ще изразходваш много енергия, без да постигаш особен резултат. Няма нужда от борба, а от разбиране. Повечето хора се борят с естествените нужди на тялото си и затова не постигат целите си. Ако разбираме тялото си и ако осъзнаем, че зад всяко желание, зад всеки глад за сладки или тестени неща, зад всеки пристъп за повече храна, всъщност се крие неудовлетворена нужда от достатъчно храна или определен тип храна, тогава всичко става лесно.

Стояна: Доколко и как начинът ни на мислене е свързан с това с какво се храним, какво здравословното ни състояние и съответно самочувствието ни?

 

Инес: Връзката между ума и тялото съществува, но прекалено мнгоо се акцентира на това как умът влияе на тялото. Малко се обръща внимание на това как физиката, влияе на психиката и че всъщност физиката е най-лесният начин да влияеш и на психиката. Защото всяка мисъл и всяка емоция, първо се зараждат в тялото, под формата на биохимична реакция. Ако промениш входящата информация в тялото, тогава променяш и начина, по който мислиш и избираш. Не е случайно, че в източната култура, толкова много се набляга на стойката и на това как движиш тялото си – защото емоцията е движение. Физиката е най-прекия път към психиката и това да се движиш и да храниш тялото си с истинска храна е най-лесният начин да промениш качеството на емоциите, мислите и на живота си.

 

Стояна: Какво означава да бъдеш “предприемач на тялото си”?

 

Инес: Да бъдеш предприемаш на тялото си означава да бъдеш отговорен за него. Означава да го следиш и да виждаш каква е обратната връзка от изборите, които правиш – кое има положителни резултати и кое отрицателни. Да осъзнаваш кое гради тялото ти и кое го руши. Означава да знаеш, че грижата за тялото не е от 9 до 5, а е 24 часов ангажимент, 7 дена в седмицата. Означава, че никой не може да ти помогне да постигнеш целите си, ако ти не решиш, че искаш да го направиш и че си готов да платиш цената на мечтата си.

Стояна: Как можем да рабираме по-добре сигналите, които ни дава тялото и да имаме по-добра връзка с него, за да знаем в кой момент от какво точно има нужда?

 

Инес: Когато започнем да им обръщаме внимание и да ги проследяваме. Тялото непрекъснато отговаря – с липса на енергия или прилив на такава; с появата на болка или с липсата ѝ; с усещане за мързел или пък изблик на вдъхновение и т.н. Всичко това са сигнали на тялото, как нещата, които правим му влияят. От нас зависи да ги засичаме и да действаме върху тях.

 

Стояна: Какво е твоето пожелание към всички хора, които са тръгнали по пътя на по-осъзнат и здрав живот?

 

Инес: Пожеланието ми е да знаят, че балансът не е нещо, което се постига, а нещо, което се създава – всеки ден и то чрез съзнателни усилия. ☺

 

Стояна: Благодаря ти за този прекрасен разговор!

 

Добре дошли в I am House - мястото на холистичните идеи!


Техники за успешен ден

Въведе своя имейл адрес:

Гайд за медитация

Въведе своя имейл адрес:

Последвай I am House във Facebook