Намерете ни:

Холистична Библиотека

Вие сте тези, които определяте бъдещето си

January, 23, 2016 2147,

Вие сте тези, които определяте бъдещето си

 

ГРАНИЦИ НЕ СЪЩЕСТВУВАТ

 

Ако извършвахме всичко, на което сме способни, щяхме да смаем самите себе си.

 

Томас Едисон

 

Някога, много отдавна, в далечна страна, в къща на върха на висок хълм живеел един старец. Той бил посветил целия си живот на учение и размишление. Прочул се надлъж и нашир със своята интелигентност, чувствителност и мъдрост. Посещавали го политици, търговци и висши сановници, за да търсят решение на проблемите си. Неговите отговори на въпросите им били винаги верни. Сякаш притежавал особена дарба, която му помагала да стигне до същината на проблема. Приложени на практика, отговорите и решенията, предложени от него, винаги давали отлични резултати. Скоро славата му се разпространила из цялата страна. В селото в подножието на хълма имало група момчета. Понякога те изкачвали хълма, за да посетят стареца и да му зададат въпроси, на които той винаги давал правилен отговор. Постепенно това се превърнало в игра, в която момчетата непрекъснато се мъчели да измислят въпрос, на който старецът да не може да отговори. Но никога не успявали.Веднъж лидерът на групата на име Арам събрал останалите около себе си и им казал: „Най-сетне открих начин да объркаме стареца. Вижте, в ръката си държа птичка. Ще отидем и ще го попитаме дали тя е жива или мъртва. Ако той каже, че е мъртва, ще я пусна и тя ще отлети. Ако каже, че е жива, аз ще я стисна и ще я убия. И в двата случая ще докажем, че той греши." 

Възбудени от възможността най-сетне да хванат стареца с погрешен отговор, те се затичали нагоре по хълма. Старецът ги наблюдавал как се приближават и забелязал сериозните изражения на лицата им. Арам пристъпил напред и го попитал: „Старче, в ръцете си държа птичка. Как мислиш, тя жива ли е, или мъртва?"

 Старецът се вгледал в дяволитите им, очакващи отговора му лица и промълвил: „Арам, птичката е в твоите ръце."

 

ВИЕ СТЕ ГОСПОДАРИ НА СЪДБАТА СИ

Смисълът и поуката от тази история е, че почти всичко, което ви се случва, е във вашите ръцеДо голяма степен съдбата ви зависи от самите вас. Вие сте тези, които определяте бъдещето си - чрез избора и решенията си. Ден след ден и година след година постиженията ви са резултат от действията или пасивността ви. 

През една много студена зима, когато бях на двадесет и една, седях в малкия си едностаен апартамент и размишлявах за бъдещето си, което не ми изглеждаше много обещаващо. Не бях успял да завърша гимназия и работех като строителен работник. Седмица преди да получа заплата, бях останал без нито един цент. И тогава изведнъж ме осени прозрение. Точно както в историята за стареца разбрах, че държа в собствените си ръце всичко, което щеше да ми се случи оттук нататък. Никой друг нямаше да го стори вместо мен. Отговорността носех единствено аз.

 

СЪЗДАЙТЕ САМИ БЪДЕЩЕТО СИ

Според известния гуру по мениджмънт Питър Дракър: „Най-добрият начин да предскажете бъдещето е да го създадете." Всички вие искате да бъдете щастливи, здрави, известни, богати и преуспели, но единственият начин да постигнете и да се наслаждавате на такъв живот е да създадете сами бъдещето си. Добрата новина е, че досега не са съществували толкова много възможности в толкова различни области, в които да осъществите мечтите и целите си. Но трябва да умеете да се възползвате от всичко, което вашият свят ви предлага. Хората се делят основно на активни и пасивни. Около 10 процента са активни и макар и малцинство, те са двигателите във всяка област. Това са хората, които вземат живота си в ръце и предизвикват събитията около себе си. Те поемат пълна отговорност както за себе си, така и за резултатите от своите действия и дръзват да продължат напред независимо от рисковете и несигурността. Щом решите да създадете собственото си бъдеще, ще станете част от това жизнено и борбено малцинство и ще започнете да осъществявате мечтите си. 

 

Повечето хора имат пасивно отношение към живота, като продължават да се надяват, че изневиделица ще им се случи нещо добро. Те купуват лотарийни билети, непрекъснато гледат телевизия и се оплакват от съдбата си. Не обичат преуспелите хора, но и не желаят да положат никакви усилия, за да постигнат техните успехи. Живеят като хора, които чакат на спирката автобус, който никога няма да дойде.

 

НАДЕЖДАТА НЕ Е СТРАТЕГИЯ

 

Надеждата не е стратегия за успех. Животът ви е твърде ценен и важен, за да бъде оставен на случайността. Най-голямата ви отговорност е да вземете бъдещето си под контрол и сами да създадете съдбата си такава, каквато искате да бъде. През годините, след като ме осени прозрението в моя малък апартамент, пътувах много и работих в повече от 80 страни. Започвах, развивах, управлявах и смених повече от 22 различни видове бизнес. Работих като консултант и инструктор за повече от 500 компании. Предадох стратегиите за успех в бизнеса и личния живот на повече от два милиона студенти и участници в семинари. На участниците в моите семинари често задавам следния въпрос: „Има ли някой сред вас, който иска да удвои доходите си?" Почти инстинктивно всички вдигат ръце. „Добре, тогава - отвръщам аз, - имам добра новина за вас. Гарантирам на всички присъстващи тук, че ще удвоите доходите си, стига да живеете достатъчно дълго." Ако доходите ви нарастват пропорционално на инфлацията, т.е. около три процента годишно, и работите в продължение на 20-25 години, вие със сигурност ще удвоите доходите си. И така, удвояването на доходите ви не е проблем. Проблемът е как най-бързо да го постигнете.

 

Големият философски въпрос винаги е бил: „Как да живеем, за да бъдем щастливи?"

Най-великите умове на всички времена са посвещавали години, често пъти целия си живот в търсене на отговора на този въпрос. Способността ви да си задавате и да отговаряте правилно на този въпрос е ключът към всички ваши действия и постижения. Ще оползотворите времето и живота си по възможно най-безсмисления начин, ако работите усилено, за да се изкачите по стълбицата на успеха, и когато стигнете върха, установите, че тя е подпряна на неподходящата сграда.

 

Щом започнах да напредвам, си зададох следващия въпрос: „Защо някои хора успяват повече от други?" Защо някои имат повече пари, по-добра работа, по-щастливи семейства, по-добро здраве и по-интересен живот от други? Защо някои хора карат по-нови коли, облечени са в по-скъпи дрехи и живеят в по-големи къщи от мен? Такива хора изглеждат така, сякаш винаги имат пари в джоба си и в банковите си сметки. Хранят се в скъпи ресторанти, прекарват отпуските си в луксозни курорти и живеят по-приятен и охолен живот от всички останали. Защо става така? Отговорът, който получавах, бе, че те имат по-голям късмет от повечето хора, сякаш са родени с някакъв специален ген или хромозоми, които липсват на останалите. Дори хора, които са постигнали много, често отдават успеха си на „късмет". Аз обаче чувствах, че нещо в това обяснение не е наред. Нима хората, които бяха започнали с ограничени възможности и в крайна сметка бяха успели, дължаха всичко на късмета си? Ако някои хора работят усилено, учат постоянно и постигат завидно положение със собствени усилия, нима става въпрос за късмет?Означаваше ли това обяснение, че хора, дошли от различни краища на света, без приятели и без да знаят местния език, без пари и възможности, които впоследствие успяват, просто са имали късмет? Или че хора, започнали от нулата и впоследствие постигнали финансова независимост, станали милионери или дори милиардери, просто са имали късмет? Подобно обяснение ми се струваше безсмислено.

Вероятността да постигнете успех в някаква област е голяма, ако разполагате с ясен и подробен план, който ежедневно следвате и изпълнявате. Още повече ще увеличите шансовете си за успех,ако постоянно обогатявате знанията и уменията, които са ви необходими, за да блеснете във вашата област. А ако се свържете с подходящите хора, организирате отлично времето си, реагирате бързо, когато ви се предостави възможност, и постоянствате пред лицето на трудностите, късметът със сигурност ще ви се усмихне.

Готовността да поемате разумни рискове в преследването на ясно определени и желани цели със сигурност ще ви отреди място сред печелившите. Ще привлечете всички възможни шансове на ваша страна. Ще постигнете същите успехи за една-две години, които други може да не постигнат дори за 10-20 години, ако им липсва вашата целенасоченост и целеустременост. Ще създадете сами бъдещето си. И това не е въпрос на късмет!

 

Всички искат да бъдат по-щастливи, по-здрави и по-богати и да получат повече от живота. Независимо от постиженията вие винаги ще желаете повече и това е добре. Желанието за

непрекъснато самоусъвършенстване ви кара да израствате и да се развивате до реализиране на пълния ви потенциал. Но в днешния свят на почти неограничени възможности малцина са тези, които по тяхно собствено признание наистина прилагат пълно способностите си. Повечето хора изпитват неловкото чувство, че биха могли да постигнат много повече само ако знаеха как.

 

Успехът, както и да го определите, не е случайност. Той не е резултат от добър или лош късмет.

 

Дори да не сте се опитвали да определите точно стъпките, които сте предприели или които не сте успели да предприемете, за да постигнете положението, в което се намирате днес, сигурно е, че определен процес ви е довел дотук. Истината е, че вашите действия и поведение не биха могли да ви отведат другаде. Постиженията дължите единствено на себе си. Изборът и решенията през месеците и годините неизбежно са определили качеството на живота ви днес. Най-хубавото е, че по всяко време можете да направите различен избор и да вземете различни решения за бъдещето. Можете да предприемете различни стъпки и в резултат на това неизбежно ще се озовете на място, различно от това, в което се намирате днес.

 

Из „Създайте сами бъдещето си”, Брайън Трейси


Добре дошли в I am House - мястото на холистичните идеи!


Техники за успешен ден

Въведе своя имейл адрес:

Гайд за медитация

Въведе своя имейл адрес:

Последвай I am House във Facebook