Намерете ни:

Холистична Библиотека

Вдъхновение от книгите: “Повярвай в себе си”

September, 03, 2016 2057,

Вдъхновение от книгите: “Повярвай в себе си”

Силата на утвържденията

 

Днес е нов ден. Днес полагате началото на своя нов, щастлив и пълноценен живот. Днес отваряте границите на съзнанието си. ДНес ще научите тайната на живота. Можете да го промените, можете да го направите по-добър. Инструментите за промяната са у вас. Това са вашите мисли и утвърждения. В тази книга ще ви науча как да използвате тези инструменти, за да подобрите живота си. 

 

Ще обясня накратко ползата от позитивните утвърждения за тези, които не са запознати с тяхната сила. Утвърждения е всичко, което казвате или мислите. Много от казаните и мислени от нас неща имат негативен характер и не носят градивна сила. Ако искаме да променим живота си, е добре да се научим да говорим и да мислим позитивно. Нашите утвърждения отварят вратите към бъдещето ни. Те са отправната точка, от която ще тръгнем по пътя към промяната. Когато направите някакво утвърждение, казвате на вашето подсъзнание: Поемам своя живот в ръцете си. Сигурен съм, че мога да го променя. Като казвам, че правите утвърждения, имам предвид да подберете съзнателно думите, които ще ви помогнат съзнателно да елиминирате това, което ви притеснява и същевременно ще ви дадат възможност да го заместите с нещо ново и по-добро.

 

Всяка ваша мисъл и всяка произнесена дума е утвърждения. Всеки мисловен процес или вътрешен монолог е утвърждения. Вие използвате неговата сила всеки миг, без да си давате сметка. Когато заявите нещо, вашите думи и мисли създават бъдещето ви. 

 

Утвържденията ви се базират на обичайния за вас, усвоен още в детството, мисловен модел. Много от тях са ползотворни за вас, но други може да потискат способността да постигате това, което желаете. Защото често съществува голяма разлика между това, което искате и това, което си мислите, че заслужавате да получите. Обърнете специално внимание на мисленето си и елиминирайте онези мисли и убеждения, които водят до нежелателни за вас преживявания.

 

Осъзнайте, че всяко недоволство е заявление на нещо, което всъщност не искате да ви се случва. Всеки път, когато се ядосате, вие всъщност заявявате и утвърждавате мисли, които ви ядосват още повече. Всеки път, когато се почувствате жертва, всъщност демонстрирате, че искате да бъдете жертва. Ако си мислите, че животът не ви дава това, което заслужавате, е повече от сигурно, че никога няма да ползвате благата, които животът дава на другите. И ще бъде така, докато не промените начина си на мислене и говорене.

 

Ако главата ви е пълна с такива безнадеждни мисли, то не означава, че сте лош човек. Простоне сте се научили да мислите и говорите правилно. Хората по света чак сега научават, че начинът ни на живот е следствие от нашите мисли. Родителите ви сигурно не са го знаели, за това не са могли да ви научат. Те са ви предали това, което сами са научили от родителите си. Така че никой не е виновен. Сега е времето всички да излезем от заблудата си и да променим собствения си живот, за да го направим приятен и градивен. Вие можете да го направите. Аз мога да го направя. Всички можем да го направим, трябва само да се научим как. Нека започнем сега.

 

Някои хора казват, че утвържденията не помагат /което само по себе си е утвърждение/. Това показва, че те не знаят как да ги използват ефективно. Могат да повтарят до безкрай: Богатството ми непрекъснато нараства и в същото време да си мислят: О, не, безсмислено е. Няма да стане. Според вас кое от двете убеждения ще победи? Естествено, негативното, защото е част от дългогодишно поддържан възглед за света. Други повтарят новото утвърждение веднъж на ден, а през останалото време продължават да се оплакват от живота. Ако е така, ще има да чакате добрите резултати. Негативните утвърждения винаги ще побеждават, защото ги повтаряте по-често и влагате повече чувство.

 

Изказаното на глас утвърждение е само част от целия процес. По-важно е какво правите през останалата част от деня и нощта. Тайната е проста. За да подействат утвържденита бързо и ефективно, трябва да подготвите съответната мисловна среда. Тогава те ще пораснат и по-бързо ще дадат резулат. Утвържденията са като посаденото в пръстта зрънце. Лоша почва - лоша реколта. Богата почва - богата реколта. Колкото повече мислите за неща, които ви карат да се чувствате добре, толкова по-лесно убежденията ви ще дадат резултат.

 

Тайната е много проста - мислете за хубави неща. Тя е лесно изпълнима, защото мислите ви зависят от вас, от вашия личен избор. Може и да не го осъзнавате, понеже твърде дълго сте били убедени в обратното, но те наистина са въпрос на избор. За това сега, в този момент, можете да изберете да ги промените. Животът ви няма да се преобърне за една нощ, но ако постоянствате и ежедневно мислите позитивно, със сигурност ще го промените към по-добро.

 

 

Материално благосъстояние

 

Никога няма да постигнете материално благосъстояние, ако говорите и си мислите, че нямате пари. Този мисловен модел е абсолютно погрешен и със сигурност не води до богатство. Мисълта за липсата води до още по-голяма липса. Мисълта за бедност води до по-голяма бедност. До изобилие водят единствено благодарствените мисли за това, което вече имаме. 

 

Ето няколко утвърждения, които със сигурност държат парите далеч от вас. Например: Парите ми никога не са достатъчни. Това убеждение е пагубно за вашето благосъстояние. Друго, също толкова непродуктивно, е: Харча много по-бързо, отколкото печеля. Тези мисли са най-краткият път към бедността. Вселената може да отговори само на това, което мислите за себе си и за живота си. Открийте свързаните с парите негативни мисли в съзнанието си и ги прогонете от там. Те не са ви помогнали в миналото, няма да ви помогнат и занапред. Много хора си мечтаят да получат изневиделица наследство от отдавна забравен роднина или шестица от тотото, за да разрешат финансовите си проблеми. Няма нищо лошо да си фантазирате, дори можете да попълните някой фиш, ей така, за забавление, но моля ви, не разчитайте да се сдобиете с пари по този начин. Такова мислене е опасно, то е мислене на беден човек. То няма да ви доведе до нищо добро в бъдеще, защото не е базирано на собствените ви мисли и възможности. Ако трябва да сме честни, печалбата от тотото не води до позитивни промени в живота на човека. Практиката показва, че в рамките на две години спечелилите губят всичко или поне по-голяма част от придобитите пари, а нерядко се оказват дори в по-окаяно финансово положение от преди. Това е така, защото спечелените по този начин пари не могат да решат натрупаните от начина ви на мислене проблеми. Защо ли? Защото те не са съпроводени с промяна на вашето съзнание. Надявайки се на такива пари, вие всъщност казвате на Вселената: “Не мога да спечеля по никакъв друг начин пари, освен случайно”.

 

Ако промените мисленето си така, че да разрешите на Вселената да премине през вас, бихте могли да имате всичко, което мислите, че печалбата от тотото ще ви донесе. И ще можете да го задържите, защото по закона на Вселената то ще бъде ваше. Заявете промяната, декларирайте я, заслужете я и така ще получите богатство, по-голямо от това, което предлага печалбата от тотото. 

 

Другото, което ви държи далеч от финансовото благосъстояние, може да е вашата непочтеност. Нали помните, каквото дадете, ще ви се върне многократно. Това е закон. Ако крадете от живота, той ще открадне от вас. Толкова е ясно!  Вие може да не съзнавате, че крадете, но замисляли ли сте се за марките и пликовете, които носите вкъщи от работата? Може да не посягате дори къмкопче, но да крадете време или да ограбвате другите, като не зачитате мнението им. Или крадете любов. Всичко се брои и всичко е начин да кажеш на Вселената: “Аз като че ли не заслужавам благата на живота. По-лесно ми е да си ги открадна”.

 

Замислете се и открийте убежденията, които блокират потока на парите към живота ви. После ги променете и създайте нови мисли, които ще привлекат изобилието. Дори и никой в семейството ви да не е постигнал финансова стабилност, това не пречи вие да сте първият, който отваря вратите на дома си за богатството. Ако искате да забогатеете, трябва да започнете да мислите по подходящ начин. Споделям ви две утвърждения за финансово благосъстояние, които използвам от години и те ми помагат винаги. Ще помогнат и на вас. Ето ги:

 

Моят приход непрекъснато нараства.

 

и

 

С каквото и да се захвана, то ме прави по-богат.

 

 

Когато започнах да използвам тези утвърждения, имах малко пари, но постоянната им употреба ги превърна в истини от живота ми.

 

Твърдо вярвам, че бизнесът е място, където си помагаме един на друг, за да постигнем взаимно финансово благосъстояние. Никога не съм разбирала онези безкрупулни методи, които те карат да мамиш, да задушиш бизнеса на другия, за да изплуваш. Този начин на живот не ми се струва нито радостен, нито пълнценен. В света има толкова много богатства! Всичко, което трябва да направим, е да осъзнаем този факт и да споделим източниците на богатство с другите.

 

Отношенията ежду служителите в моята издателска къща са напълно коректни и почтени. Ние държим на думата си, вършим си работата с любов и се отнасяме помежду си с уважение. Ако поддържате подобни отношения на работното си място, е невъзможно да не привлечете парите към себе си. Вселената ви възнаграждава за добрината по всички възможни начини. Днес нашето издателство има отлична репутация в бранша, ние сме затрупани с работа и дори се налага да отказваме поръчки. Защото не искаме да се разрастваме дотолкова, че да загубим личния котакт помежду си. 

Ако аз, малтретираното дете, което не можа да завърши дори гимназия, успях да направя това, вие също можете. Поне веднъж на ден станете, разтворете широко ръце и кажете ясно и открито:

 

Аз приемам с отворени обятия изобилието във Вселената. Благодаря ти, Живот!

 

Животът ще ви чуе и ще ви отговори.

 

 

Позитивни утвърждения за финансово благосъстояние

 

Аз съм магнит за парите. Всяко мое начинание ми носи добър финансов резултат.

 

Аз съм добре материално и съм готов да приема от живота още повече.

 

Където и да работя, съм ценен и добре компенсиран.

 

Днес е добър ден за мен. Парите идват по очаквани и неочаквани пътища.

 

Обичам работата си и съм доволен от заплащането.

 

Парите, които вземам днес, ми носят удоволствие. Ще похарча малко и малко ще спестя.

 

Живея в прекрасен свят на изобилие и хармония и съм благодарен за това. 

 

Отворен съм за неограниченото богатство, което съществува във Вселената.

 

Парите са състояние на ума, което ме подпомага. Позволявам им да влязат в живота ми в по-голямо количество, отколкото сега.

 

Животът обслужва щедро всичките ми нужди. Вярвам на Живота.

 

Законът за привличането ми нови още повече пари и блага.

 

Променям мисленето си. Вече не мисля за бедност, а за материално благополучие и моите финанси забелязват промянта.

 

Радвам се на финансова стабилност. Тя е константна величина в живота ми.

 

Колкото повече благодаря за изобилния и богат живот, толкова повече причини за благодарност намирам в него.

 

Благодаря за всички блага в живота си. Всеки ден ми носи нови чудесни изненади.

 

Плащам с радост всичките си сметки, наслаждавам се на всяка похарчена стотинка, защото реката на изобилието тече в живота ми.

 

Знам, че в този миг някъде ме чакат огромно богатство и сила. Аз ги заслужавам.

 

Заслужавам само най-доброто и го приемам още сега.

 

Не се съпротивлявам на парите, приемам радостта, която ми носят те.

 

Моето благосъстояние идва към мен отвсякъде и от всеки.

 

 

 

Творчество

 

 

Никога няма да проявите вашия талант, ако продължавате да казвате или да си мислите, че не ви бива за нищо. Ако вашето мото е: “Аз не съм творческа личност”, истината ще е точно такава, поне докато не се откажете от това утвърждение. Във вас има творческа сила и ако й позволите да се прояви, сами ще се учудите на какво сте способен. Вие сте част от творческия поток на енергията във Вселената. Наистина, някои могат да изразяват талантите си по-добре от останалите, но всеки от нас има някакви заложби.

 

Ние проявяваме творчество всеки ден, като създаваме живота си. Всеки човек притежава творческа сила. За съжаление много от нас потискат тази сила, заради втълпени още в детството ни погрешни мисли. Аз, например, навремето имах учител, който ми каза, че не съм ставала за танцьорка, защото съм била прекалено висока. А един приятел ми каза, че не може да рисува, защото някога нарисувал дърво неправилно. Това е пълна глупост. Но ние бяхме послушни деца и вярвахме на възрастните. Сега обаче можем да преодолеем предрасъдъците си.

 

Друго погрешно схващане е, че трябва да си човек на изкуството, за да си творец. Изкуството е само една форма на творческа изява, а светът има много и различни форми. Вие творите във всеки един момент от живота си, от най-достъпното за всички създаване на нови клетки в организма си, до емоционалните ви отговори, решенията, които взимате в работата си, банковата ви сметка, взаимоотношенията с приятели. До всяка ваша мисъл. Всичко това е творчество.

 

Може да притежавате истински талант за подреждане на дома си, може да сте виртуоз в приготвянето на храна, да сте майстор-градинар, за да направите нововъведения в работата си или да сте изобретателен в отношенията си с другите. Ето ви само нищожна част от начините, по които можете да проявите творческите си заложби. Няма значение в коя област от живота си ги прилагате, важното е това да ви носи удовлетворение и радост.

 

Знайте, че вас ви води божествения всевечен дух. И че този дух никога не греши. Ако у вас се породи желание да създадете нещо, то е плод на божествена потребност. Вашето желание е вашият вътрешен творчески порив. Каквото и да е то, ако тръгнете към него, ще почувствате божествена подкрепа и напътствие, които ще ви гарантират успех. Когато намеренията и пътят пред вас са отворени, вие имате избор да се оставите на желанието си и да тръгнете напред или да замръзнете на място, обзети от страх. Ключът е във вас, в това дали се доверявате на съвършенството, което живее във вас. Знам, че изборът може да ви уплаши. Всеки се страхува от неуспех. Но вие можете да го направите. Помнете, че Вселената ви обича и иска да успеете във всичките си начинания.

 

Вие проявявате творческата си сила във всеки момент от живота си. Имате неповторима, уникална същност. Като знаете това, е време да се разделите с всички фалшиви представи за себе си като личност, лишена от творчески потенциал и да прегърнете всяка нова идея, която се зароди в съзнанието ви.

 

Никога не правете грешката да си мислите, че сте твърде стар, за да започнете нещо ново. Моят живот беше безсмислен чак до средата на четирийсетте, когато започнах да преподавам. На 50 години основах издателската къща, отначало замислена като дребен бизнес, която в последствие стана световноизвестна. На 55 години влязох в компютърния свят, изкарах курс и превъзмогнах страха си от компютрите. На 60 години започнах да се занимавам с градинарство, станах истински майстор-градинар и сега произвеждам сама храната си. На 70 години се записах в детска школа по рисуване. Няколко години по-късно, вдъхновена от книгата на Вимала Роджърс: “Вашият почерк може да промени изцяло живота ви”, промених напълно своя. На 75 години завърших курс по изобразително изкуство за възрастни и в момента продавам свои картини. Настоящият ми учител иска да ме запознае с изкуството на скулптората. Наскоро се захванах и с йога и в тялото ми веднага настъпиха позитивни промени. Няколко месеца след началото на йога курса реших да навляза във водите, които най-много са ме плашили цял живот. Сега ходя на уроци по танци няколко пъти в седмицата и съм щастлива, че осъществявам детската си мечта. 

 

Обичам да правя нови неща. Кой знае какво ще ми хрумне в бъдеще? Каквото и да е то, едно нещо е сигурно - ще продължавам да правя моите утвърждения и да проявявам творчество в нови области до деня, в който си отида от тази планета.

 

 

Позитивни утвърждения за проявяванена творческите ви заложби

 

Не се съпротивлявам на творческата сила в мен и на нейната изява. 

 

Винаги съм във връзка с източника на моята творческа сила.

 

Вслушвам се в мислите, дошли направо от сърцето ми и творя без усилия.

 

Имам достатъчно време да проявя творческите си способности, в която област си избера.

 

Семейството ми ме подкрепя изцяло в осъществяването на моите мечти.

 

Всичко, в което влагам творчество, ми носи дълбоко удовлетворение.

 

Знам, че мога да сътворя чудеса в живота си.

 

Чувствам се щастлив, когато проявявам творческата си сила.

 

Аз съм единствена по рода си уникална личност - прекрасна и креативна.

 

Насочвам творческата си сила към музиката, рисуването, танците, писането - всичко, което ми носи удоволствие.

 

Ключът към творчеството е осъзнаването, че моите мисли творят моя живот. Аз използвам този ключ във всяка област на живота си.

 

Мислите ми са ясни и за това изразявам себе си с лекота.

 

Уча се да бъда по-креативен всеки ден.

 

Работата ми позволява да изявя талантите си и аз се радвам, че работя това.

 

Моят потенциал е безграничен.

 

Моите творчески заложби ме изненадват и радват.

 

Аз съм защитен и удовлетворен от всичко, което правя.

 

Моите способности са нужни на тези около мен и те ги оценяват по достойнство.

 

Животът никога не спира на едно място, във всеки момент той е нов и интересен.

 

Сърцето ми е център на моята сила. Аз следвам сърцето си.

 

Аз съм щастливо, творческо проявление на живота.

 

Идеите се зараждат в мен лесно и без усилия.

 

 

 

Любов

 

За много от нас личните взаимоотношения са най-важната част от живота. За съжаление, колкото и силно да желаем любов, не винаги попадаме на точния партньор. Това е така, защото вероятно сме формулирали неточно желанието си. Обикновено си мислим: Ах, ако имах до себе си човек, който да ме обича, животът ми щеше да е много по-различен. Тези думи не са подходящи.

 

Има огромна разлика между нуждая се от любим и нуждая се от любов. Нуждата от любов означава, че вие пропускате любовта и уважението на най-важната личност в живота си - на самите вас. Така можете да се окажете въвлечени във връзка, която е мъчителна и безполезна и за двамата. 

 

Няма да получите любов, ако говорите и си мислите само колко сте самотен. Да се чувстваш сам и лишен от любов просто отблъсква хората от вас. Нито пък ще спасите вече съществуващата интимна връзка, ако наляво и надясно споделяте колко лоши са взаимоотношенията ви с любимия. Това насочва мислите ви единствено върху проблемите във вашата връзка, а вие искате да избягате от тях. Трябва да загърбие проблемите си и да създадете мисловен модел, който ще ви донесе позитивно решение. Говоренето и мисленето за вашите лоши взаимоотношения създава единствено недоволство. А недоволството е противодействие, то има забавящо действие. То е начин да кажете: “Не заслужавам да имам, каквото искам”.

 

Първата интимна връзка, която трябва да заздравите, е тази със себе си. Ако се почувствате щастлив със себе си, всички останали взаимоотношения също ще се подобрят. Щастливият човек привлича хората. Ако се нуждаете от любов, значи имате нужда да обикнете по-силно себе си. Това означава: край на критиката, край на оплакванията, на обвиненията, на вайкането и на избора ви да се чувствате  самотен. Трябва да започнете да се харесвате, да сте доволен от себе си сега, в настоящия момент и да изберете мисли, които ще ви накарат да се чувствате добре.

 

Няма конкретен начин за изразявне на любовта, защото всички ние я преживяваме по различен начин. Някои от нас имат нужда да я усетят чрез прегръдка или докосване. Други искат да чуят думите обичам те. Трети държат да я усетят в действията на човека до себе си - да получат подарък или цветя. Предпочитаният от нас начин най-често е този, по който ние самите изразяваме любовта си.

 

Ако наистина обичате себе си, демонстрирайте вашата любов по присъщия за вас начин. Отнасяйте се със себе си като с любим партньор. Покажете си колко специални сте. Поглезете се. Купете си цветя и се заобиколете от цветове, аромати и вещи, които ви доставят удоволствие. Животът винаги ви отвръща с чувствата, които изпитвате към себе си. Ако развиете вътрешен усет към любовта, човекът, който би ви отвърнал със същото, неминуемо ще се появи в живота ви. 

 

Ако наистина искате да замените самотата си с щастливи и пълноценни взаимоотношения, трябва да създадете мисловна атмосфера на любов вътре и около вас. Забравете негативните мисли за любовта и за вашите лични взаимоотношения и започнете да мислите за споделени чувства, добронамереност и доверие към всеки човек, с когото животът ви срещне. 

 

Ако успокоите себе си, като си докажете, че се обичате, няма да бъдете така нещастен, самотен и отчаян. Сами виждате , че всичко опира до това доколко обичате себе си. Когато обичате истински, вие сте вътрешно стабилен, спокоен и уверен и вашите взаимоотношения вкъщи и в службата са чудесни. Откривате, че реагирате на различните ситуации по нов, по-различен начин. Разбирате, че въпросите, които до скоро са ви се стрували от изключителна важност, не са толкова фатални. В живота ви започват да се появяват нови хора и може би някои от старите познати ще изчезнат от него. Отначало това може да ви уплаши, но всъщност е прекрасно, освежаващо и вълнуващо. 

 

Щом веднъж изясните в ума си тези неща и разберете ясно какво искате от една любовна връзка, излезте сред хората и бъдете с тях. Защото никой няма да почука на вратата ви, нали? Контактите с други хора ще ви помогнат да намерите човека, който мисли като вас и желае от живота това, което желаете и вие. Ще се удивите колко бързо ще си намерите нови приятели. Отворете сърцето си за другите и Вселената ще ви отговори, ще ви поднесе това, което търсите.

 

Помнете, че ще бъдете щастлив само ако мислите ви са радостни. Тогава всеки ще иска да е с вас и всички настоящи връзки ще се променят към по-добро.

 

 

Позитивни утвърждения за хармонични любовни взаимоотношения

 

От време на време питам любимия си: “Как мога да те обичам повече?”

 

Избирам да гледам през очите на любовта и обичам това, което виждам

 

Любовта съществува. Разбирам нуждата от любов и очаквам да я срещна в идеалното време на идеалното място

 

Любовта ме чака зад ъгъла и за това целият ми свят е наситен с радост

 

Аз съм на тази планета, за да се науча да обичам себе си и да споделя тази любов с всички около мен

 

Моят партньор е любовта на живота ми. Ние се обожаваме взаимно

 

Животът е твърде прост. Каквото давам, такова ми се връща. Днес избирам да даря любов

 

Наслаждавам се на любовта, която срещам всеки ден.

 

С радост се поглеждам в огледалото и казвам: “Обичам те. Обичам те с цялото си сърце”

 

Заслужавам любов още в този момент. Заслужавам всичко прекрасно, което животът ми предлага

 

Моята и твоята любов е сила. Тя носи мир на света

 

Любовта е навсякъде

 

Заобиколен съм от любов. И това е прекрасно

 

Сърцето ми е отворено към хората. Говоря с думите на любовта

 

Обичам моя партньор. Двамата с него сме щастливи и спокойни

 

Центърът на любовта е дълбоко скрит в собственото ми съзнание

 

Имам щастлива връзка с човек, който ме обича истински

 

Нося любов от центъра на сърцето си и знам, че тя отваря врати

 

Аз съм красив и всички ме обичат. Където и да отида съм посрещнат с любов

 

Аз и моят любим сме спасени. Давам и получавам любов

 

Градя само здравословни връзки. С мен винаги се отнасят добре

 

Благодарен съм за любовта, която изпълва живота ми. И яоткривам навсякъде

 

Продължителните любовни връзки подобряват живота ми

 

 

 

Из “Повярвай в себе си”, Луиз Хей

 

 

 

 

 


Добре дошли в I am House - мястото на холистичните идеи!


Техники за успешен ден

Въведе своя имейл адрес:

Гайд за медитация

Въведе своя имейл адрес:

Последвай I am House във Facebook